HTML

Madárnak nézve

Mindig mosolygok magamban azokon a szkeptikusokon, akik azzal próbálják elfedni a fejlődésre képtelen énjüket, hogy állítják, a magánéletben nem lehet tárgyalni. Tárgyalási tanácsadó vagyok. Minden nap tárgyalok, de legalább is keveredek olyan helyzetekbe, amikor valamilyen technika használatával lépek túl a kialakult szituáción. Ez a blog egyrészt a saját példáim archiválására, másrészt az esetenként már engem is végtelenül bosszantó „másik fél” miatt jött létre. Mennyivel könnyebb lenne az élet, ha mindannyian tudnánk tárgyalni – legalább egy kicsit.

Friss topikok

  • bonifac: Szia! Hasonló cipőben (nem) járok. Érdekelne, hogy az állítócsavar kivétele után mennyi időbe kerü... (2023.02.22. 10:54) Beszari Faszi
  • : @gtri: Én inkább cinikus, pökhendi negnyilvánulásokra emlékszem , amit nem tartok a hatékony tárgy... (2012.12.24. 00:33) Kormány és a felsőoktatás, avagy az ügyes tárgyalási taktika
  • vizsla74: @Pan Modry: "Tudatos vasarlo vagy es az oreglany rugalmasan kiszolgalt, respect!" nem ettől tuda... (2012.08.23. 13:08) Lángos
  • Szurkapiszka: te figyelj csak, nem kekeckedésből mondom, de a szuperegó az valami egészen borzasztóan tökmás fog... (2012.08.23. 01:23) Szuperegó
  • Madár Attila: ne kössetek belém: "Magyar helyesírási szótár. Kriterion, 1978. - ventillátor, ventillátora Az Aka... (2011.08.08. 11:04) A ventillátor

Címkék

Abercrombie (1) agresszív (1) airways (1) ajándék (3) ajánlat (4) akatiszt (1) alakítása (1) alapok (1) alkotmány (1) alku (4) alkudozás (2) állásajánlat (1) átbasznak (1) átfogalmazás (4) Átvernek (1) Belehalok (1) Beszállító (1) biztosítási (1) blöff (1) british (1) buli (1) CBA (1) cigi (1) Coop (1) csapatmunka (1) csere (1) döbbenet (1) dohányzás (1) doktor (1) drift (1) Drift (1) drifting.hu (1) Drifting.hu (1) Eger (1) Egó (2) ego (2) ego-faktor (1) eladás (1) élelmiszer (1) elhízás (1) első (2) Elutasítás (2) elvárások (7) elvárások strukturálása (5) engedmény (1) ep (1) érdektlen (1) erőviszony (1) érték (1) értéktelen (1) érvelés (2) Erzsébet-utalvány (1) fájdalom (1) fejvadász (1) felkészülés (1) felkészületlen (1) felmondás (1) Felsőoktatás (1) feltételezés (1) feltételezések (1) főkök (1) Ford Fairlane (1) (2) fül (1) fülöp (1) Fundamenta (1) gége (1) gondolatok (1) görög (1) gyerek (6) győzködés (1) gyulladás (1) Hotwheels (1) HR2.0 LIVE (1) időnyomás (1) igazolása (1) ígéret (1) imf (1) játék (1) játékgyár (1) josé manuel barroso (1) karácsony (1) katolikus (1) kávészakértő (1) kérdések (2) klisé kérdések (1) kocsis (1) kondíció lista (1) kórház (1) lehetőség (1) lemondás (1) leszokás (1) london (1) macska (1) magyar (1) Magyar (1) Majka (1) máriapócs (1) megelőző ajánlat (2) meggyőzés (2) megyés (1) miksz (1) Mikulás (1) milf (1) Millenáris (1) mlm (1) MOM Park (1) morfin (1) Nagykövet (1) nem (1) nem tárgyalható (1) NÜSZ (1) orbán viktor (1) öreg (1) orosz front ajánlat (1) orr (1) ostoba (1) parkolás (1) pázsit (1) pázsit-doktor (1) pázsit doktor (1) poggyászkocsi (1) politikai tárgyalás (1) Politikai tárgyalás (2) póló (1) portás (1) Pozsony (1) protekció (1) püspök (1) rabócsring (1) recepció (1) reklamáció (1) reklamálás (3) repülőjegy (1) Ryanair (1) Spar (1) sport (1) strukturálása (2) Sydney (1) szankció (1) szendvics (1) szex (1) szponzoráció (1) szünet (1) Szuperegó (1) taktika (1) tanácsok (1) tárgyal (2) tárgyalás (10) tárgyalási (1) tárgyalási technikák (2) tárolás (1) téli (1) Tesco (1) Törzsvásárló (1) Turizmus (1) ügynök (1) vagy vagy ajánlat (1) változás (2) varratszedés (1) ventillátor (1) vétel-eladás (1) vevői (1) vitorlás (1) Zrt. (1) zsarolás (1) Címkefelhő

Úgy tűnik az alábbi elemzésem érdekli a piacot, mert több helyen is megjelent, vagy idéztek belőle (pl.: origo, élelmiszeronline stb) Nektek mi a véleményetek róla?

A CBA láncból kivált és a Coop Csoporthoz csatlakozott tagok forgalmának elvesztése nem csak a forgalomkiesés és a presztízs csorbulása miatt fájdalmas, hanem mert meg kell győzni a beszállítókat, hogy ne változtassanak a kondíciós lista feltételein. A történtek ugyanis nagyban befolyásolják a beszállítókkal való tárgyalást. A megváltozott piaci környezet tárgyalásra gyakorolt hatásait vizsgálták a (Munkaadóm) szakemberei (én).

80 milliárd forint. Megközelítőleg ennyi forgalomkieséssel kell számolni a CBA-nak azzal, hogy a tizenkét regionális cége közül három kivált és szeptember végén átigazolt a Coop Csoporthoz. Mindez azért történt, mert a CBA vezetősége nemrégiben anyagi biztosítékrendszert, azaz pénzügyi letétet, vezetett be – úgy fogalmaztak, hogy a szállítók érdekében – amit a három vállalkozás nem fogadott el.

Emellett a CBA szerint a kiválás inkább egy megtisztulási folyamat része: a három céggel állítólag szakmai hiányosságok és a beszállítókkal szembeni magatartás is probléma volt. Miért fogadta mégis tárt karokkal a Coop Csoport a renitenseket? A 80 milliárd forint kézenfekvő válasz lenne, de talán ennél több hozománya van az esetnek mindkét oldalon.

coopAz említett pénzügyi letét nem mond sokat, azonban ha figyelembe vesszük a választási kampánytámogatás utáni kormányzati próbálkozásokat, az több összefüggésre világíthat rá. A hazai láncok támogatása nem minden fronton sikerült.

A hatnapos nyitva tartás és a kisboltok forgalma egyelőre még nem hozott a konyhára, ezeknél jobban sikerült az Erzsébet-utalvány bevezetése. Ugyanakkor a pénzügyi letét inkább a cash-flow növelését hivatott betölteni, sem mint szankciót a beszállítókkal történő tisztességes bánásmódhoz.

A „tisztulási” folyamat során az 565 milliárd (2011-ben) forgalomból kieső 80 milliárd forint mínusz, tehát egyrészről messze nem a várt helyzetet eredményezte, másrészről kiemelkedően izgalmas tárgyalásokhoz vezethet a beszállítókkal. Az évről évre emelkedő kondíciók mögött ugyanis a folyamatos forgalomnövekedésnek kellett állnia, ami az új boltok nyitásával több beszállítónál akár meg is valósulhatott. A jelenlegi visszaesés következtében azonban a beszállítók joggal módosíthatnák a kondíciós listákat, természetesen a saját javukra. Komoly feladat vár a CBA beszerzőire, ha minden beszállítónál meg kívánják tartani az eddig elért eredményeiket.

Jelen gazdasági környezetben a magyar beszállítók forgalomszükséglete kedvez az eszed-nem eszed taktikának. Elhihetik a CBA nyilatkozatát, miszerint, a forgalma nem fog csökkenni és a több mint 160 elvesztett bolt helyett folyamatosan új üzleteket nyit.

Ezirányú törekvéseit alátámasztandó 7 új boltot nyitott a megkapott közel 300 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás segítségével. Az erőfölény demonstrálásánál azonban kifizetődőbb lehet a beszállítói oldal partnerré emelése.

Ennek oka pedig az, hogy a Coop Csoportnak nem kell jövőben nyitandó boltokat bevetnie a meggyőzés érdekében. A 2012-es évre várt 530 milliárd forint forgalma még ebben az évben emelkedhet 20-25 milliárd forinttal. A jövő évre vonatkozó tárgyalásokon azonban teljes joggal kéri majd a kondíciós feltételek számára előnyösebb megváltoztatását, figyelembe véve a múltbéli megadott precedenseket, melyeket alá tud támasztani a jövőbeli forgalmi adatokkal. A Match csoport felvásárlása nélkül is a Tesco mögötti második legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi lánc lett. Óriási növekményről van szó tehát ezen az oldalon, így a beszállítóknak szükségszerű is lesz a többletfizetés, ugyanakkor, ha közel egyenrangú félként tekintik őket, várhatóan meg is éri majd részt venni az üzletben.
Ahogy a piaci erőviszonyok időről időre változnak, úgy a most hozott beszállító stratégiák és döntések óriási hatással lesznek a jövőre nézve, amikor a következő kiskereskedelmi átrendeződés okozza majd a kereskedelmi igazgatók álmatlan éjszakáit. Tollas Attila

[Kivált cégek: Palóc Nagykereskedelmi Kft. (2011- 40-41 milliárd forint, 78 saját és további félszáz társult partnerüzlet), a Polus Coop (2011-18 milliárd forint, 38 saját üzlet), a Piliscsoport Kereskedelmi Kft. (2011-24 milliárd forint 50 saját és további 35 társult üzlet)]


Címkék: tárgyalás CBA Coop Beszállító kondíció lista

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarnaknezve.blog.hu/api/trackback/id/tr64873357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása